Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!
Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!

Masakan rumah bukan sahaja sihat tetapi juga menyeronokkan. Seseorang boleh menyediakan pelbagai hidangan dengan Resipi Vegan, Resipi Vegan, atau resipi berasaskan daging dan telur, serta menjalani kehidupan yang sihat. Dengan masakan rumah anda boleh menyediakan makanan pembuka, sup, pencuci mulut, makanan ringan, hidangan utama, minuman atau apa sahaja yang anda rasa. Walaupun anda bukan tukang masak yang pakar, anda masih boleh menyediakan hidangan yang sedap dengan mengikuti resipi yang ada.

Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! Resipi membolehkan kamu menyediakan makanan lazat yang sempurna dengan pelbagai ramuan dan ramuan serta rempah eksotik dengan panduan langkah demi langkah untuk memasak. Sebilangan besar daripada kita adalah seperti makanan yang berbeza sebagaimana daging, sayur-sayuran, telur dan lain-lain, & kelebihan terbesar dari memasak di rumah ialah seseorang dapat menyediakan hidangan dengan makanan tertentu yang dia suka. Peminat sayur-sayuran memang banyak tetapi ramai dalam antara kita yang tidak tahu bagaimana menyediakan hidangan utama dengan sayur-sayuran. Dulu, sayur-sayuran dianggap sebagai lauk, tetapi saat ini terdapat banyak resipi Vegetarian yang menerima anda menyediakan hidangan utama sayuran, lauk, makanan ringan dan banyak lagi.

Bubur nasi ala McD gerenti sedap! Resipi Yang Paling Mudah, Jimat, Tetapi Mengenyangkan. Sebagai seorang isteri,apatah lagi seorang ibu, pastinya berasa ralat dan rasa bersalah jika tidak boleh menghidangkan makan malam untuk keluarga sendiri. Namun tidak boleh dinafikan, sebagai seorang wanita yang berkerjaya, ada masanya kita rasa keletihan apabila.

To begin with this particular recipe, we must prepare a few ingredients. You can cook bubur nasi ala mcd gerenti sedap! using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!:
  1. Ambil 1/2 cawan beras dikisar (xnak kisar pun boleh tapi saya kisar sbsb sy nak cepatkan proses memasak plus sy xde beras special untuk buat bubur)
  2. Ambil 1 ulas bawang putih
  3. Ambil 1 inci halia dipotong nipis (2 potong)
  4. Ambil 1 dada ayam (ikut sukatan nasi ya, kalu nak ayam lebih atas bubur boleh buat portion besar sikit)
  5. Get 2 tbsp ginger garlic paste (kalu xde paste ready made boleh buat sendiri, just kisar bawang putih dgn halis sama amount kisar dgn minyak)
  6. Sediakan Untuk perasa -
  7. Sediakan 1 ) garam
  8. Sediakan 2 ) gula
  9. Sediakan 3 )seasoning: boleh guna knorr/maggi cukup rasa terpulang ana yang ada kat rumah
  10. Get 4 ) Kicap golden mountain dari thailand
  11. Prepare 5 ) Minyak bijan
  12. Get Garnish
  13. Prepare Chili flake/cili powder
  14. Get Daun bawang

Namun tidak boleh dinafikan, sebagai seorang wanita yang berkerjaya, ada masanya kita rasa keletihan apabila. Bertemu lagi kita di entri kali ini. Hari ni rasa macam tak nak makan nasi sebab kurang sihat. Tapi kalau tak makan nanti lapar pulak.

Cara-cara untuk memasak Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!:
  1. Basuh beras macam biasa, masukkan air kuantiti air ikut beras ya sesuai untuk buat bubur. Ketuk bawang putih dengan 1 potong halia tadi then masukkan dalam peruik bubur. Biarkan sampai masak, if perlu tambah air sila tambah ikut kesesuaian ya. Bila bubur dah ready, masukkan perasa (garam, gula, seasoning and kicap golden mountain). Untuk semua perasa ni ikut lidah sendiri ya. Kalu suka manis letak la gula banyak sikit, kalu ikut resepi asal mcd pakai seasoning maggi cukup rasa je separuh cawan.
  2. Tapi tak sedap, plain maka saya derhaka sikit. So bila dah letak perasa biar atas api dalam 10-15 minit lagi then ready. Untuk ayam, potong isi tu nipis2 slice ya. Lepas tu perap dengan ginger garlic paste and 1 potong halia tu. Nak sedap perap lama sikit minimum sejam. Then rebus ayam tu dengan bahan perapan tu. Dah masak, carik isi ayam tu halus-halus.
  3. Dah siap rebus, ceduk nasi bubur dalam mangkuk. Tuang minyak bijan atas bubur then tabur isi ayam yang kita carik tadi. Lepas tu tabur lah chili flake/cili powder dengan daun bawang tu. Then siappppp….
  4. Selamat mencuba!

Hari ni rasa macam tak nak makan nasi sebab kurang sihat. Tapi kalau tak makan nanti lapar pulak. So saya decide nak masak bubur nasi ayam je la untuk hari ni. Kalau masak bubur nasi anak-anak dan suami pun boleh makan sekali. Ramuan Untuk Memasak Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!

So that is going to wrap this up with this exceptional food bubur nasi ala mcd gerenti sedap! recipe. Bukan rahsia lagi bahawa resipi vegetarian untuk hidangan sampingan mudah dan meluas. Anda boleh mengambil salah satu resipi ini dan menyediakan lauk vegetarian yang enak di rumah. Sayuran dalam hidangan utama kini semakin popular. Sayuran tidak lagi dianggap sebagai ramuan lauk sahaja. Resipi vegetarian untuk hidangan utama semakin popular. Anda kini boleh mendapatkan resipi di mana sayur-sayuran dijadikan hidangan utama; makanan untuk peminat sayuran. Anda boleh mendapatkan resipi ini dalam talian atau dari kedai buku berhampiran. Satu hidangan utama dengan popular adalah sayur-sayuran panggang, yang bahagia dan senang disediakan.